7 metode pentru a deveni un cititor mai bun (pentru copii între 3 şi 5 ani)

 

Citeşte aceste sugestii simple care te vor ajuta să uşurezi accesul copilului tău la cărţi

1. Citiţi împreună în fiecare zi
Găseşte un interval de timp în fiecare zi în care copilul tău este dispus să stea cuminte. De exemplu, înaintea somnului de prânz sau după baie. Dacă micuţul îşi pierde interesul, opreşte-te şi încearcă mai târziu. Scopul este să reuşeşti să aloci cititului împreună câte 20 de minute, zilnic (fără oprire sau în mici reprize).

2. Pune întrebări
Pune copilului acele întrebări despre povestea pe care o citiţi ale căror răspunsuri reies din imagini. Roagă-l să arate diferenţele dintre formele literelor. Aceasta îl va pregăti să le identifice mai târziu, când va începe să citească singur.

3. Fii alături
Fă în aşa fel încât copilul să simtă că, într-adevăr, cărţile sunt pentru el. Lasă-l să le aleagă el atât din librărie cât şi din raft. Roagă-l să ţină cartea sau să întoarcă paginile de fiecare dată când citiţi împreună.

4. Arată cuvintele
Foloseşte-ţi degetul pentru a urmări textul pe măsură ce îl citeşti. Opreşte-te la câte un cuvânt pe care copilul îl cunoaşte şi roagă-l să îl rostească.

5. Citeşte de 101 ori
Citirea cărţii preferate a copilului din nou şi din nou îl va ajuta pe copil să recunoască mai uşor civintele care se repetă. De asemenea, îl va face să se familiarizeze cu structura unei poveşti.

6. „Citiţi“ imaginile
Înainte de a fi în stare să citească litere şi cuvinte, încurajează-ţi copilul să „citească“ o poveste urmărind imaginile. Caută cărţi cu ilustraţii bogat colorate şi strălucitoare, care să urmărească firul poveştii pas cu pas.

7. Citiţi din memorie
Se întâmplă ca micuţul să înveţe pe dinafară câte o poveste. Iată un bun pretext pentru a-l ruga să urmărească textul cu degetul în timp ce îl recită. Aceasta îl va ajuta să asocieze cuvântul rostit cu imaginea lui scrisă.

Voi lasa un comentariu, sau trackback de la site-ul dvs.

Lasă un comentariu

Powered by WordPress | Designed by: Premium WordPress Themes | Thanks to Themes Gallery, Bromoney and Wordpress Themes